Kérdése van? Hívjon minket! +36-1/705-3771

Suzuki Alkatrész blog

A Suzuki Hibrid kínálata a piaci igényeknek megfelelően fokozatosan bővült az elmúlt években. Szerencsére a hibrid hajtások egyre elterjedtebbek, így elérhetőek az alacsonyabb árkategóriákban is.

 

Azonban ahhoz hogy választani tudjunk a különböző Suzuki hibrid variációk közül érdemes tisztázni mit is takarnak a hibridhez kapcsolódó fokozatok. Mivel hibrid hajtású autókat 3 kategóriára sorolhatjuk, melyek technológia terén is eltérőek. Ezek a lány (mild) hibrid, a Hibrid és az elektromos hálózatról tölthető hibridek. Nézzük a részleteket

A jól megérdemelt éves pihenés, családi nyaralás felhőtlenségéhez nagymértékben hozzájárul ha az autónkat megfelelően felkészítjük az útra. Érdemes elvégezni a szokásos karbantartási feladatokat az út előtt, de extra kiegészítőkkel is hozzájárulhatunk a nyaralás sikerességéhez. Összeszedtünk néhány hasznos tippet amit érdemes megfontolni utazás előtt.

Fényszóró polírozó szett kézi

A viszonylag idős hazai autóállománynál gyakori a bemattult fényszóró jelensége. A matt fényszóró hatékonysága is gyengébb, aminek főként rosszabb látási viszonyok között látjuk kárát. Az utazás előtt tehát érdemes feljavítani a fényszórókat. Szerencsére a matt búrákat vállalkozó kedvűek saját maguk is megkísérelhetik feljavítani, ehhez a javításhoz szükséges alapanyagokat és szerszámokat is tartalmazó fényszóró polírozó szett itt található.

A Suzuki, meg természetesen minden más típusú autó is, igényli a folyamatos törődést. Az rendszeres autó karbantartás nem csak a jármű élettartamát növeli meg, de nagymértékben fokozza annak megbízhatóságát is.

 

Cikkünk amolyan ellenőrzőlista arra az esetre ha a rendszerese szervízen felül mi magunk is gondoskodni szeretnénk autónk egészségi állapotáról.

Senki számára nem újdonság talán, hogy rengeteg márkakereskedés van. Ráadásul nem elég, hogy sok, de még mindegyik fel is sorol legalább száz dolgot azzal kapcsolatban, hogy miért érdemes pont őket választani. Tehát nem éppen könnyű a dolgunk, ha autót szeretnénk vásárolni. Viszont úgy döntöttünk segítünk kiválasztani bizonyos szempontok szerint, hogy mégis melyik nem éppen a legideálisabb. Nagyon gyorsan kideríthető, ha nem vagyunk éppen a legjobb helyen. 

 

Gyanús, ha rögtön lebeszélnek az elképzelésedről…

Legyünk őszinték, mindig van egy elképzelés, hogy melyik típust szeretnénk megvásárolni egy márkán belül. De mi történik akkor, ha így sétálunk már eleve be az adott márkakereskedéshez? Elég gyanús, ha az általunk felvázolt autóra jön egy ilyen válasz: „Megmondom őszintén, nem tudod még, hogy mit vállalsz. Szerintem jobban tennéd, ha inkább ezt és ezt és ezt választanád!” Alapvetően nincs gond azzal, ha egy szakmaértő ajánlatokat tesz, viszont soha semmilyen esetben sem lehet 100%-ban megbízni senkiben, ha üzletről van szó. Hiszen mind tudjuk, a lényeg, hogy rád sózzanak egy sokkal drágább modellt, ami egyszer sem biztos, hogy jobb csak… drágább.

Sokakat váratlanul érintett a tény, miszerint kiszállítják a Suzuki egyik legendás terepjáróját Európából. A Jimny terepjáró valamennyi európai kedvencévé vált, így sokakat megrettentett a hír. Na, de mi a helyzet mostanában ezzel kapcsolatban?

 

Ezért vált annyira népszerűvé

Rengeteg jó tulajdonsága révén vélt népszerűvé, ez talán annyira nem is meglepő. A modell 2018-as bevezetése óta nagy népszerűségnek örvend mind a magán-, mind pedig az olyan réteg felhasználók körében, akik valódi off-road teljesítményre vágynak.

1995-től pontosan elindult a Világ a modernség irányába, ami a közlekedést illeti. Ugyanis bevezettek egy egészen más technológiát, aminek segítségével programozható az autókulcs.  Minden autóba immobilizer, vagy más néven indításgátló kerül. Ez, az autó gyújtás kapcsolója körül található szerkezet kommunikál a vele kapcsolatba kerülő kulccsal, és csak akkor engedi az autó indítását, ha a kulcsban lévő chip a számára megfelelő választ adja. 

 

 Mi kell ahhoz, hogy a Suzuki autókulcsodat betanítsd? 

Tulajdonképpen szinkronizálni kell a kulcsod az autóddal, majd egy szakember segítségével könnyedén meg is valósulhat a tanítás.

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy mennyire is létfontosságú, hogy autónk rendszeresen ápolva és tisztán legyen tartva. A külső tisztítást elvégezhetjük gép, vagy akár kézi mosással. Az belső terek tisztántartása pedig szintén a mi felelősségünk. Ezek különösen azért fontosak, mert a különböző szennyeződések megtapadása révén, számos műszaki problémát idézhetnek. 

 

A külső tisztítás típusai és, hogy mire is jók ezek 

Autópolírozás: Polírozással az autófényezés is addig áll helyt, amíg el nem kezd életkorának megfelelően belülről kopni. Az idő múlásával a környezeti hatások miatt az autó fényezése egyre csökken. Ezt a folyamatot a polírozással folyamatosan vissza tudjuk fordítani csúcsminőségű anyagokkal. Csiszolás és polírozás mellett nyersanyagokat és részegységeket.

Nanotechnológiás autóápolás: Autóját könnyedén megvédheti minden évszakban, az olyan ártalmas hatásoktól, mint például a napfény okozta fakulás, a szennyeződésektől való karcosság és az időjárás viszontagságai is.

Ha a váltóban valami elreped, az autó vezetése alatt, megszorulhat a váltó és elakadhatnak a fokozatok. Ez különösen akkor figyelhető meg, amikor visszaváltásnál kissé nagyobb fokozatra (pl. 3-asról 2-esre) hirtelen nem engedi tovább vinni a sebességet. Ekkor súrlódnak a fogaskerék furatokon a váltó pengék. Minél intenzívebben használjuk az autót, annál jobban igénybe vesszük a váltót és annál hamarabb romlik el.

 

Hogyan ismerhető fel a Suzuki váltó csapágy probléma?

Ha a vál­tó már hangos, ráz­kó­dik, nehéz me­nni vele, vagy rossz az át­menet, akkor fel kell készülni a váltó felújításra. A hajtásrendszer teljes felújítása előtt a javítóműhelyeknél szükséges komolyabb vizsgálatokat végezni, ott majd döntögetéssel és méréssel igyekeznek megállapítani a hiba pontos helyét. A váltóadagoló karbantartásának célja, hogy az egyes fokozatokat külön-külön is érjük el, míg a fokozat húzó szelepeknél az a cél, hogy gyorsan elvégezhessük a váltást.

Ha olyan szerencsések vagy bátrak vagyunk, hogy a kocsink is, mi is képesek vagyunk a házi izzócserére, már csak azt kell tudnunk, milyen izzó is van az autóban pontosan. 

Autónkba való izzó típusát természetesen rögzíti a kocsi kezelési utasítása. Ne legyünk restek fellapozni a megfelelő oldalt a csereizzó megvásárlása előtt, főleg, ha nem tiszta, átlátszó a fényszóró búra és nem látható kívülről pontosan, mivel is van dolgunk! Rövid keresgélés után feltehetően rá is bukkantunk az adatokra, még akkor is, ha az angolul olvasott csere búra utasításban csak egy nagybetűs négykarakteres kódot találtunk.

További tanács pedig, hogy

Kerüljük a noname vackokat. A nagynevű, felkészült márkák gyártóinak precízebb gyártástechnológiája garancia az izzószál megfelelő pozicionálására, márpedig a fényforrás pontosan megfelelő helye az izzón belül és a lámpatestben a legelemibb követelménye a megfelelően szórt és megfelelő erejű világításnak.

A Suzukiról mindenkinek az első gondolata a megbízhatóság, és költséghatékonyság. Ha a statisztikákat nézzük, egy időben rengeteg Suzukit vásároltak, mind a Magyarországon, mind pedig a Világon. Valószínűsíthetően nem utolsó szempontok voltak az imént felsoroltak. A személygépkocsi-gyártása egyébként nagyon elterjedt világszerte, és több mint 163 országban van jelen. 

 

Magyarország és a Suzuki gyártás

Magyarországon a Suzuki autók gyártása, 1991 óta folyamatosan történik és mindez maga után a vonta a motorkerékpárok gyártását is. Az eladási eredmények itthon magukért beszélnek, a motorkerékpárok eladásával már 7. éve piacvezetők vagyunk.

Rengeteg olyan információ van az autónkról, melyet tulajdonképpen szinte csak a gyártó cég, vagy az adott ország tud. Ilyenek például a típusok, a gyártói cikkszámok, gyártmányok, stb… Ez mind elkerülhetetlen, ahhoz, hogy igazán jól “gondozzuk” a Suzukin-kat. Hoztunk 7 nagyon fontos kérdést, melyeket, ha Te is megjegyzel, Nőként sem fogsz elveszni, ilyen helyzetekben.

 

Milyen típusú gyártmány az MSC?

Tulajdonképpen MSC, hosszabb elnevezése a Magyar Suzuki Corporation. Lényegében a gyári, eredeti SUZUKI alkatrész.

 

 

Mit jelent az alkatrész megnevezésében az SF, RS, AZG stb.?

Az autógyártó által használt rövid kód, ez segít a javítóknak, a kereskedőknek a keresésben.
Egyik legjobb példa erre a „SF” Suzuki Swift 1989-2003-ig gyártott modellje.

 

Nem meglepő manapság, hogy rengeteg autó márka létezik a világon. Valaki Mercedes fan, valaki BMW, vagy éppen valaki Suzuki. Olyan is van, aki a „Csak vigyen el A-ból B-be” szemléletet követi, amikor autóvásárlásra szánja el magát. Léteznek azonban alapvető tudnivalók, melyeket bizonyos autómárkáknál, érdemes szemügyre venni, mielőtt igazán fejest ugranánk. Ne feledjük, a státuszszimbólumok követése nem mindig hozza el számunkra a megbízhatóságot is!

Magyarország egyik kedvence lett

A legjobb találós kérdés a témában: Mi ez? Gurul, japán és minden sarkon van legalább egy. Hát persze, hogy a Suzuki Vitara. A kérdés azonban az, hogy miért is. A 2 kerék meghajtású, GL+ felszereltségű modell, 1,4-es boosterjet motorral igazából a legmenőbb. Az autó egyébként alapvetően városi terepjáró viszonylatban egészen kedvező áron is beszerezhető. Nem túlzás tehát, hogy ezeket a szempontokat követve, nem is csoda, ha a gyártók nem győzték legyártani és szállítani őket. 

Mielőtt a külső hőmérséklet tartósan 8 fok alá ereszkedik érdemes sort kerítenünk az autónk téli felkészítésére, folyadékszintek ellenőrzésére, és a téligumi cserére.

Ha 2014 után forgalomba helyezett autóval rendelkezünk, akkor a gumicserénél nem csak az abroncsok kopására kell odafigyelnünk, hanem arra is, hogy a cserefelni is rendelkezzen a TPMS rendszerhez szükséges kiegészítőkkel.

De mi is az a TPMS szenzor?

A TPMS - Tire Pressure Monitoring System, folyamatosan segíti az autót a gyártók által megadott keréknyomás értékek ellenőrzésében. A keréknyomás ellenőrzése fontos, hiszen ha az nem megfelelő, akkor csökken az abroncsok élettartama, illetve az autó fékútja sem lesz megfelelő, ez pedig balesethez vezethet. Tehát időt, energiát és pénzt takaríthatunk meg, ha a téligumi átszerelésénél ellenőrizzük, hogy a cserefelni rendelkezik-e TPMS-el?