Kérdése van? Hívjon minket! +36-1/705-3771

Suzuki Alkatrész blog

A Suzuki embléma vitathatatlanul az autóipar egyik legrégebben létrehozott és világszerte elismert logója. Jelenlegi formája ugyanakkor nem az eredeti koncepció.

 

Az eredeti Suzuki embléma (1909-1958)

1909 októberében Michio Suzuki megalapította a Suzuki Loom Works-t Hamamatsuban, Shizuokában, Japánban. Az új logó 1958-as bevezetéséig ezt a logo jelképezte a vállalatot.

A magyarországi újautó kínálatban sajnos nincs 7 személyes Suzuki modell; a gyártó az aktuális két típusát, az Ertiga és az arra épülő XL-7 kompakt MPV-ket a Távol-keleten és Dél-Afrikában forgalmazza. 

 

MPV: “multi purpose vehicle” - “többcélú jármű”, más néven “minivan”-”kisbusz”.

 

A használt piacon sem jobb a helyzet. Az eredeti, 1998 és 2009 között gyártott, két jelentősen eltérő generációt megért XL-7 és XL7 modellekből csak néhány került Magyarországra, nagyon ritkák. A cikk készítése idején a hasznaltauto.hu felületén például csak egy eladó 7 személyes Suzuki XL7 található meg, amely éppen egy 2009-es, GM-generációs példány.

Suzuki ajándéktárgyak terén szép nagy kollekcióból választhatunk, amelyet a gyártó nemzetközi honlapján található katalógusban tekinthetünk meg.

 

Ezen a linken keresztül lehet megnyitni a “Suzuki Colletction 2021” PDF dokumentumot.

A klasszikus Suzuki Vitara (JA) kiegészítői itt találhatóak. Néhány példa a részben típusspecifikus, részben univerzális termékek közül:

  • Suzuki gyári javítófesték és lakk. Fontos, hogy a színkód megállapításához ellenőrizni kell a gépjármű alvázszámát!
  • Utólagosan beépíthető univerzális ülésfűtés, amely két fokozattal rendelkezik és automatikus ON/OFF funkcióval rendelkezik a kényelem biztosításához. (1 darab.)
  • Fényszóró polírozó szettek, amelyek elérhetők kézi és fúrógéphez használható változatban is.
  • Távvezérelhető központi zár garnitúra, univerzális. A szettben 4 darab egység található, illetve két távirányító. Vízálló kialakítású, strapabíró termék. A rendszer 12V-on üzemel.
  • Az autó kulcsával vezérelhető központi zár garnitúra, univerzális. Az előzőhöz hasonlóan szintén 4 egység található a szettben, szintén vízálló és 12V-tal üzemel.

A Suzuki Ignis első generációja a Suzuki és a General Motors közreműködésével létrehozott Chevrolet YGM1 tanulmányautóra épült, amelyet 1999-ben mutattak be. A Suzuki és a GM a tanulmányautóból származó gyártásba kerülő modelleket a “subcompact” vagy “B-szegmens” kategóriákba szánta, mint elérhető árú kisautókat.

 

A 2000-ben bemutatkozó első generáció első szériája megjelenésében némileg eltért az YGM1 formatervétől. 1.3 és 1.5 literes, Suzuki M családba tartozó motorokkal lehetett kapni, 3 vagy 5 ajtó hatchback kialakítással, első- vagy összkerék-meghajtással. Japánban ez a modell futott Suzuki Swift néven. Létezett egy erősebb, dinamikusabb változata is, az Ignis Sport.

Az első generáció második szériája 2001-ben mutatkozott be a Chevrolet Cruze modellel - ez a széria megjelenésében sokkal közelebb állt az YGM1 koncepcióautóhoz, mint az első. 

A kínálatunkban a következő Suzuki Swift dísztárcsa szettek érhetők el.

Modellévek: 1990 - 1996 (SF), 1996 - 2003 (SF) (MK2 és MK3)

Az “első” közismert hazai Suzuki Swift eredetileg a Suzuki Cultus MK2-ből származik, amely a General Motors M platformjára épülő “supermini” kategóriájú kisautó. Az esztergomi Suzuki gyár 1992 és 2003 között gyártotta a típust, amely több faceliftet is kapott életútja során. Elérhető ára, jó szerelhetősége és gazdaságos motorja miatt igazi népautóvá vált hazánkban.

  • 13” STROM , 4 darabos, gyártói azonosító ARJ102, cikkszám 0717,
  • 13” FOX, 4 darabos, gyártói azonosító ARJ236, cikkszám 0715,
  • 13” COSMOS, 4 darabos, gyártói azonosító ARJ254, cikkszám 0716,
  • 13” MERIDIAN, 4 darabos, gyártói azonosító ARJ116, cikkszám 1485,

Teljesértékű pótkereket már régóta nem kapunk az új autókhoz, de már a mankókerék is egyre inkább eltűnőben van. Mi az oka a változásnak?

Mi az a mankókerék?

A mankókerék a pótkerekek egyik fajtája, amely a teljesértékű kerekekhez képest helytakarékossági szempontok miatt kisebb és könnyebb kialakítású. 

 

Csak rövid távú használatra alkalmas, legfeljebb 80 km/h sebességig. Az a feladata, hogy hazamenjünk vele vagy eljussunk a legközelebbi szervízig. Fontos figyelembe venni, hogy keskenyebb és gyengébb jellege miatt használatával az autó irányíthatósága romlik, így mankókerékkel jóval óvatosabban kell vezetnünk. A Goodyear hivatalos oldala egy további kiemelt szempontot is említ: a teljesértékű (pót)kerekektől eltérő kialakítása miatt negatívan befolyásolhatja a sebességmérő, az ABS vagy a kipörgésgátló működését is. Típustól változó, hogy meddig használható: 60-80-100 kilométer lehet a maximális hatótáv, amire tervezik.

A Suzuki Hibrid kínálata a piaci igényeknek megfelelően fokozatosan bővült az elmúlt években. Szerencsére a hibrid hajtások egyre elterjedtebbek, így elérhetőek az alacsonyabb árkategóriákban is.

 

Azonban ahhoz hogy választani tudjunk a különböző Suzuki hibrid variációk közül érdemes tisztázni mit is takarnak a hibridhez kapcsolódó fokozatok. Mivel hibrid hajtású autókat 3 kategóriára sorolhatjuk, melyek technológia terén is eltérőek. Ezek a lány (mild) hibrid, a Hibrid és az elektromos hálózatról tölthető hibridek. Nézzük a részleteket

A jól megérdemelt éves pihenés, családi nyaralás felhőtlenségéhez nagymértékben hozzájárul ha az autónkat megfelelően felkészítjük az útra. Érdemes elvégezni a szokásos karbantartási feladatokat az út előtt, de extra kiegészítőkkel is hozzájárulhatunk a nyaralás sikerességéhez. Összeszedtünk néhány hasznos tippet amit érdemes megfontolni utazás előtt.

Fényszóró polírozó szett kézi

A viszonylag idős hazai autóállománynál gyakori a bemattult fényszóró jelensége. A matt fényszóró hatékonysága is gyengébb, aminek főként rosszabb látási viszonyok között látjuk kárát. Az utazás előtt tehát érdemes feljavítani a fényszórókat. Szerencsére a matt búrákat vállalkozó kedvűek saját maguk is megkísérelhetik feljavítani, ehhez a javításhoz szükséges alapanyagokat és szerszámokat is tartalmazó fényszóró polírozó szett itt található.

A Suzuki, meg természetesen minden más típusú autó is, igényli a folyamatos törődést. Az rendszeres autó karbantartás nem csak a jármű élettartamát növeli meg, de nagymértékben fokozza annak megbízhatóságát is.

 

Cikkünk amolyan ellenőrzőlista arra az esetre ha a rendszerese szervízen felül mi magunk is gondoskodni szeretnénk autónk egészségi állapotáról.

Senki számára nem újdonság talán, hogy rengeteg márkakereskedés van. Ráadásul nem elég, hogy sok, de még mindegyik fel is sorol legalább száz dolgot azzal kapcsolatban, hogy miért érdemes pont őket választani. Tehát nem éppen könnyű a dolgunk, ha autót szeretnénk vásárolni. Viszont úgy döntöttünk segítünk kiválasztani bizonyos szempontok szerint, hogy mégis melyik nem éppen a legideálisabb. Nagyon gyorsan kideríthető, ha nem vagyunk éppen a legjobb helyen. 

 

Gyanús, ha rögtön lebeszélnek az elképzelésedről…

Legyünk őszinték, mindig van egy elképzelés, hogy melyik típust szeretnénk megvásárolni egy márkán belül. De mi történik akkor, ha így sétálunk már eleve be az adott márkakereskedéshez? Elég gyanús, ha az általunk felvázolt autóra jön egy ilyen válasz: „Megmondom őszintén, nem tudod még, hogy mit vállalsz. Szerintem jobban tennéd, ha inkább ezt és ezt és ezt választanád!” Alapvetően nincs gond azzal, ha egy szakmaértő ajánlatokat tesz, viszont soha semmilyen esetben sem lehet 100%-ban megbízni senkiben, ha üzletről van szó. Hiszen mind tudjuk, a lényeg, hogy rád sózzanak egy sokkal drágább modellt, ami egyszer sem biztos, hogy jobb csak… drágább.

Sokakat váratlanul érintett a tény, miszerint kiszállítják a Suzuki egyik legendás terepjáróját Európából. A Jimny terepjáró valamennyi európai kedvencévé vált, így sokakat megrettentett a hír. Na, de mi a helyzet mostanában ezzel kapcsolatban?

 

Ezért vált annyira népszerűvé

Rengeteg jó tulajdonsága révén vélt népszerűvé, ez talán annyira nem is meglepő. A modell 2018-as bevezetése óta nagy népszerűségnek örvend mind a magán-, mind pedig az olyan réteg felhasználók körében, akik valódi off-road teljesítményre vágynak.

1995-től pontosan elindult a Világ a modernség irányába, ami a közlekedést illeti. Ugyanis bevezettek egy egészen más technológiát, aminek segítségével programozható az autókulcs.  Minden autóba immobilizer, vagy más néven indításgátló kerül. Ez, az autó gyújtás kapcsolója körül található szerkezet kommunikál a vele kapcsolatba kerülő kulccsal, és csak akkor engedi az autó indítását, ha a kulcsban lévő chip a számára megfelelő választ adja. 

 

 Mi kell ahhoz, hogy a Suzuki autókulcsodat betanítsd? 

Tulajdonképpen szinkronizálni kell a kulcsod az autóddal, majd egy szakember segítségével könnyedén meg is valósulhat a tanítás.

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy mennyire is létfontosságú, hogy autónk rendszeresen ápolva és tisztán legyen tartva. A külső tisztítást elvégezhetjük gép, vagy akár kézi mosással. Az belső terek tisztántartása pedig szintén a mi felelősségünk. Ezek különösen azért fontosak, mert a különböző szennyeződések megtapadása révén, számos műszaki problémát idézhetnek. 

 

A külső tisztítás típusai és, hogy mire is jók ezek 

Autópolírozás: Polírozással az autófényezés is addig áll helyt, amíg el nem kezd életkorának megfelelően belülről kopni. Az idő múlásával a környezeti hatások miatt az autó fényezése egyre csökken. Ezt a folyamatot a polírozással folyamatosan vissza tudjuk fordítani csúcsminőségű anyagokkal. Csiszolás és polírozás mellett nyersanyagokat és részegységeket.

Nanotechnológiás autóápolás: Autóját könnyedén megvédheti minden évszakban, az olyan ártalmas hatásoktól, mint például a napfény okozta fakulás, a szennyeződésektől való karcosság és az időjárás viszontagságai is.

Ha a váltóban valami elreped, az autó vezetése alatt, megszorulhat a váltó és elakadhatnak a fokozatok. Ez különösen akkor figyelhető meg, amikor visszaváltásnál kissé nagyobb fokozatra (pl. 3-asról 2-esre) hirtelen nem engedi tovább vinni a sebességet. Ekkor súrlódnak a fogaskerék furatokon a váltó pengék. Minél intenzívebben használjuk az autót, annál jobban igénybe vesszük a váltót és annál hamarabb romlik el.

 

Hogyan ismerhető fel a Suzuki váltó csapágy probléma?

Ha a vál­tó már hangos, ráz­kó­dik, nehéz me­nni vele, vagy rossz az át­menet, akkor fel kell készülni a váltó felújításra. A hajtásrendszer teljes felújítása előtt a javítóműhelyeknél szükséges komolyabb vizsgálatokat végezni, ott majd döntögetéssel és méréssel igyekeznek megállapítani a hiba pontos helyét. A váltóadagoló karbantartásának célja, hogy az egyes fokozatokat külön-külön is érjük el, míg a fokozat húzó szelepeknél az a cél, hogy gyorsan elvégezhessük a váltást.

Ha olyan szerencsések vagy bátrak vagyunk, hogy a kocsink is, mi is képesek vagyunk a házi izzócserére, már csak azt kell tudnunk, milyen izzó is van az autóban pontosan. 

Autónkba való izzó típusát természetesen rögzíti a kocsi kezelési utasítása. Ne legyünk restek fellapozni a megfelelő oldalt a csereizzó megvásárlása előtt, főleg, ha nem tiszta, átlátszó a fényszóró búra és nem látható kívülről pontosan, mivel is van dolgunk! Rövid keresgélés után feltehetően rá is bukkantunk az adatokra, még akkor is, ha az angolul olvasott csere búra utasításban csak egy nagybetűs négykarakteres kódot találtunk.

További tanács pedig, hogy

Kerüljük a noname vackokat. A nagynevű, felkészült márkák gyártóinak precízebb gyártástechnológiája garancia az izzószál megfelelő pozicionálására, márpedig a fényforrás pontosan megfelelő helye az izzón belül és a lámpatestben a legelemibb követelménye a megfelelően szórt és megfelelő erejű világításnak.

A Suzukiról mindenkinek az első gondolata a megbízhatóság, és költséghatékonyság. Ha a statisztikákat nézzük, egy időben rengeteg Suzukit vásároltak, mind a Magyarországon, mind pedig a Világon. Valószínűsíthetően nem utolsó szempontok voltak az imént felsoroltak. A személygépkocsi-gyártása egyébként nagyon elterjedt világszerte, és több mint 163 országban van jelen. 

 

Magyarország és a Suzuki gyártás

Magyarországon a Suzuki autók gyártása, 1991 óta folyamatosan történik és mindez maga után a vonta a motorkerékpárok gyártását is. Az eladási eredmények itthon magukért beszélnek, a motorkerékpárok eladásával már 7. éve piacvezetők vagyunk.

Rengeteg olyan információ van az autónkról, melyet tulajdonképpen szinte csak a gyártó cég, vagy az adott ország tud. Ilyenek például a típusok, a gyártói cikkszámok, gyártmányok, stb… Ez mind elkerülhetetlen, ahhoz, hogy igazán jól “gondozzuk” a Suzukin-kat. Hoztunk 7 nagyon fontos kérdést, melyeket, ha Te is megjegyzel, Nőként sem fogsz elveszni, ilyen helyzetekben.

 

Milyen típusú gyártmány az MSC?

Tulajdonképpen MSC, hosszabb elnevezése a Magyar Suzuki Corporation. Lényegében a gyári, eredeti SUZUKI alkatrész.

 

 

Mit jelent az alkatrész megnevezésében az SF, RS, AZG stb.?

Az autógyártó által használt rövid kód, ez segít a javítóknak, a kereskedőknek a keresésben.
Egyik legjobb példa erre a „SF” Suzuki Swift 1989-2003-ig gyártott modellje.

 

Nem meglepő manapság, hogy rengeteg autó márka létezik a világon. Valaki Mercedes fan, valaki BMW, vagy éppen valaki Suzuki. Olyan is van, aki a „Csak vigyen el A-ból B-be” szemléletet követi, amikor autóvásárlásra szánja el magát. Léteznek azonban alapvető tudnivalók, melyeket bizonyos autómárkáknál, érdemes szemügyre venni, mielőtt igazán fejest ugranánk. Ne feledjük, a státuszszimbólumok követése nem mindig hozza el számunkra a megbízhatóságot is!

Magyarország egyik kedvence lett

A legjobb találós kérdés a témában: Mi ez? Gurul, japán és minden sarkon van legalább egy. Hát persze, hogy a Suzuki Vitara. A kérdés azonban az, hogy miért is. A 2 kerék meghajtású, GL+ felszereltségű modell, 1,4-es boosterjet motorral igazából a legmenőbb. Az autó egyébként alapvetően városi terepjáró viszonylatban egészen kedvező áron is beszerezhető. Nem túlzás tehát, hogy ezeket a szempontokat követve, nem is csoda, ha a gyártók nem győzték legyártani és szállítani őket. 

Mielőtt a külső hőmérséklet tartósan 8 fok alá ereszkedik érdemes sort kerítenünk az autónk téli felkészítésére, folyadékszintek ellenőrzésére, és a téligumi cserére.

Ha 2014 után forgalomba helyezett autóval rendelkezünk, akkor a gumicserénél nem csak az abroncsok kopására kell odafigyelnünk, hanem arra is, hogy a cserefelni is rendelkezzen a TPMS rendszerhez szükséges kiegészítőkkel.

De mi is az a TPMS szenzor?

A TPMS - Tire Pressure Monitoring System, folyamatosan segíti az autót a gyártók által megadott keréknyomás értékek ellenőrzésében. A keréknyomás ellenőrzése fontos, hiszen ha az nem megfelelő, akkor csökken az abroncsok élettartama, illetve az autó fékútja sem lesz megfelelő, ez pedig balesethez vezethet. Tehát időt, energiát és pénzt takaríthatunk meg, ha a téligumi átszerelésénél ellenőrizzük, hogy a cserefelni rendelkezik-e TPMS-el?